судно у Чорному морі

Україна збільшує поставки через новий морський коридор з Одеси в турецькі протоки, попри спроби Росії знищити портову та зернову інфраструктуру України. Два пробних рейси з невеликими партіями зерна вперше досягли України по новому коридору два тижні тому. У відповідь Росія стала активніше обстрілювати Одесу та зернові сховища по всій Україні ракетами та дронами, повідомляє bbc.com.

У неділю міністр інфраструктури України Олександр Кубраков повідомив, що з одеських портів «Чорноморськ» і «Південний» («Южний») вийшли ще три балкери: Azara, Eneida і Ying Hao 01, які вивезуть 127 тисяч тонн сільськогосподарської продукції та залізної руди до Китаю, Єгипту та Іспанії.

А на рейді чекають заходу в порт для завантаження ще п’ять суден, які прийшли по новому коридору.

«Балкери Olga, Ida, Danny Boy, Forza Doria, New Legacy збираються експортувати майже 120 тисяч тонн українського зерна в Африку та Європу», — повідомив міністр.

Новий коридор для вивозу основних експортних товарів — пшениці та кукурудзи — знадобився Україні після рішення Росії вийти з зернової угоди і оголосити всі судна, які направляються в українські порти, військовими цілями.

Експерти попереджали, що Росія може намагатися перешкодити цим поставкам, що загрожує ескалацією війни в Чорноморському регіоні та перебоями з експортом вже і російського зерна.