Жозеп Боорель

Голова європейської дипломатії вважає неприпустимим порівняння ситуації в Україні та Ізраїлі. Союзники збивали іранські повітряні цілі, оскільки вони пролітали над західними військовими базами на Близькому Сході, повідомляє focus.ua.

Союзники Києва в Європі не можуть знищувати ракети та безпілотники над Україною, як це було зроблено для Ізраїлю. Про це на брифінгу повідомив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

За його словами, на Близькому Сході є військові бази європейських країн, у той час, як в Україні вони відсутні.

Відповідаючи на запитання, чому країни Заходу не можуть збивати повітряні цілі над українською територією, Боррель зауважив: “Я вже не перший раз відповідаю на таке запитання, воно принципове. Якби я був на місці президента Зеленського, безумовно, я б скористався нагодою і пригадав би, що Україна також страждає від бомбардувань і, можливо, ще більше”.

Разом з тим Боррель вважає недоцільним порівняння ситуації в Україні та Ізраїлі.

“Удари Ірану відбувалися над авіабазами армій Франції, США, Великобританії та Йорданії. Вони діяли в порядку самооборони. В Україні такого немає. На українській території або на території, над якою пролітають російські ракети, немає жодних авіабаз Великобританії чи США, а Йорданії та подавно, звісно”, — розповів Боррель.

За словами керівника європейської дипломатії, зараз Євросоюз прагне посилити українську протиповітряну оборону, щоб вона самостійно могла відбивати російські атаки. Боррель сподівається, що під час найближчого засідання з головами міністерств оборони вдасться домовитися про чіткі зобов’язання з цього питання.