Ілон Маск та штучний інтелект (ШІ)

Власник компаній SpaceX, Tesla та соціальної мережі X (раніше Twitter) Ілон Маск вважає штучний інтелект (ШІ) потенційною загрозою для існування людства. Він це заявив під час міжнародного саміту Великобританії з безпечного використання ШІ.

“Вперше ми стикаємось з ситуацією, коли існує щось, що може стати розумнішим за найрозумніших з нас. Ми не сильніші і не швидші за інших істот, але ми розумніші, і зараз вперше в історії людства з’явиться щось, що буде значно розумніше нас. Я не впевнений, що ми зможемо контролювати подібне, хоча можемо прагнути направляти його в корисному напрямку для людства”, – сказав мільярдер. – Я вважаю, що це (ШІ) – одна з екзистенційних загроз, з якими ми маємо справу, і потенційно найбільш актуальна, якщо врахувати строки та темпи її розвитку.”

Визнавши, що ШІ є “однією з головних загроз” для людства, Маск порівняв технологію, що стрімко розвивається з “двосторонньою зброєю”, яку можна використовувати як на користь, так і на шкоду.

“Я вважаю ймовірність того, що ШІ буде приносити користь, рівною 80%, і залишаю 20% на те, що він може бути небезпечним. Але на даному етапі це, звісно, припущення. Мені здається розумним, якщо ми будемо сподіватися на краще, але при цьому готуватися до гіршого”, – відзначив Маск.

Підприємець, який літом представив свій власний стартап в галузі ШІ, названий X.ai, також сказав журналістам, що жорстке державне регулювання нової технології було б занадто поспішним кроком. За його словами, зараз необхідна незалежна структура, яка буде працювати “як рефері, щоб гра проходила за правилами”. За словами Маска, така структура могла б стати посередником між різними учасниками в галузі ШІ, допомагаючи їм розробити загальні правила розвитку та використання нової технології.