комар

В Албанії виявлено сімнадцять випадків лихоманки Західного Нілу, три з яких закінчилися смертельним наслідком, повідомив Інститут громадського здоров’я (IPH) цієї країни. У вівторок орган охорони здоров’я оновив інформацію, згідно з якою дев’ять осіб старше 70 років були госпіталізовані через вірус Західного Нілу, передає noi.md.

Після звіту IPH представник Інституту громадського здоров’я Сільвія Біно закликала громадськість «зберігати спокій, але бути пильними» перед обличчям вірусу. За її словами, у 80% інфікованих людей немає симптомів, а у 20% спостерігається лихоманка або болі; лише у 1% розвинулися серйозні симптоми.

Захворювання в основному виявлялися в липні, всі померлі були старші 62 років. Згідно зі звітом, літні громадяни, особливо ті, хто має проблеми зі здоров’ям, більш уразливі до інфекції. Євгенія Томіні, директорка інституту, пояснила місцевим ЗМІ, що лихоманка Західного Нілу — незаразне зоонозне захворювання, що циркулює в основному серед птахів і вражає нервову систему людини. Вірус може передаватися людині через укуси комарів.

Симптоми захворювання включають лихоманку, сильні м’язові болі, сильні головні болі та шкірний висип. Інститут попереджає, що вірусну інфекцію Західного Нілу можна сплутати із сезонним грипом, і радить жителям дізнатися про симптоми та вживати додаткових заходів обережності, щоб захистити себе від укусів комарів. В Албанії у 2012 році сталася спалахом лихоманки Західного Нілу, а у 2017 і 2018 роках було зареєстровано кілька випадків.