алкогольна залежність

Вчені в США розробили вакцину від алкоголізму, яка може допомогти позбутися від небезпечної залежності всього за один прийом.

Згідно з інформацією, за відчуття задоволення в організмі людини відповідає дофамін, також відомий як “гормон радості”. При вживанні алкоголю його рівень підвищується, що приносить людині задоволення. З часом мозок адаптується, і дофаміновий вибух стає менш виразним. Для підтримки того ж рівня задоволення потрібно збільшення дози алкоголю, що стає прямим шляхом до розвитку залежності.

За даними дослідження, вчені знайшли спосіб відновити виробництво дофаміну до попереднього рівня без споживання алкоголю. Вони виявили, що введення зайвої копії гена GDNF, відповідального за дофамін, страждаючим алкогольною залежністю мавпам дозволяє їм протягом місяця втратити інтерес до алкоголю та знизити його вживання на 90%.

Для доставки гена GDNF використовувався аденовірус. Вчені вказують, що для боротьби з алкогольною залежністю може знадобитися всього один такий ін’єкційний укол. Однак ефективність вакцини на людях вимагає ще додаткових досліджень. Вчені планують використовувати її на даний момент для найважчих випадків алкогольної залежності.