Володимир та Олена Зеленські

Президент України Володимир Зеленський прибув до Нью-Йорка для участі в Генеральній Асамблеї ООН.

У Нью-Йорку, в рамках 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, розпочалася неділя високого рівня – комплекс заходів і переговорів з участю президентів, голів урядів та міністрів закордонних справ десятків країн.

У цьому році основні обговорення стосуються війни в Україні та розвитку країн Глобального Півдня.

Напередодні в США прибув президент України Володимир Зеленський — прямо з аеропорту він вирушив до лікарні, де українські військові проходять лікування та реабілітацію. Український лідер вперше особисто виступить на Генеральній Асамблеї, а пізніше зустрінеться з президентом США Джо Байденом, іншими світовими лідерами, представниками Конгресу та американськими підприємцями.

Як пише видання Politico, Зеленський має дві основні цілі під час свого візиту до Нью-Йорка: отримати підтримку запропонованої ним “формули миру” і знайти рішення кризи продовольчої безпеки.

Попередньо було повідомлено, що Володимир Зеленський також виступить на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому Україні. Це вже було розкритиковано Москвою: постпред Росії при ООН Василь Небензя заявив, що зустріч Ради Безпеки з участю Зеленського буде “наступним шоу”.

Проте президент США Джо Байден буде єдиним з присутніх на переговорах лідерів країн-постійних членів Ради Безпеки ООН. Голова Китаю Сі Цзіньпін і президент Росії Володимир Путін не приїдуть на Генеральну Асамблею, так само як і на недавній саміт G20, президент Франції Еммануель Макрон готується до візиту до Парижа британського короля Карла III, а прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак після публікації низького рейтингу своєї партії, ймовірно, вирішив зосередитися на внутрішніх проблемах – прем’єр королівства пропускає тиждень високого рівня вперше за десять років, до Сунака у 2013 році до Нью-Йорка не приїжджав тільки Девід Кемерон.

Напередодні ООН привітала успіхи у встановленні відносин між США та Іраном: в понеділок стало відомо, що Вашингтон і Тегеран домовилися про обмін ув’язненими в форматі “5 на 5“.