Amazon

Комісія з питань конкуренції Індії (CCI) звинуватила американську компанію Amazon та індійську компанію Flipkart у порушенні конкуренції, повідомляє Reuters з посиланням на звіти відомства. У документах регулятора зазначається, що Flipkart планує розміщувати свою продукцію лише в індійських інтернет-магазинах, що є порушенням антимонопольного законодавства. За даними CCI, Amazon і Flipkart надавали перевагу певним продавцям і різко знижували ціни на товари, що завдавало шкоди іншим компаніям, передає rbc.ua.

«Це не тільки суперечить вільній та чесній конкуренції, але й інтересам споживачів», — наводить агентство слова генерального директора CCI Шиви Прасада до звітів.

Як пише Reuters, в «змову» з Amazon були залучені індійські підрозділи п’яти виробників смартфонів — Samsung, Xiaomi, Motorola, Realme та OnePlus, а з Flipkart Samsung, Xiaomi, Motorola, Vivo, Lenovo та Realme. На думку регулятора, вони були «замішані у практиці ексклюзивних» запусків телефонів, домовившись з Amazon та її афілійованими особами, що порушувало закон про конкуренцію.

У 2023 році в монополізмі Amazon звинуватили владу США, які подали на компанію позов до суду. Позивачі зазначили, що через «політику виключення» Amazon конкуренти не можуть розвиватися, що веде до високих цін для покупців.