вулиця червоних ліхтарів у Амстердамі

Сотні секс-працівників Амстердама влаштували протест проти плану міської ради перенести відомий Квартал червоних ліхтарів з центру міста до передмість. Демонстранти рушили у марші до міської ратуші, багато з них приховували свою особу масками для анонімності, кілька носили плакати з написами “Збережіть Квартал червоних ліхтарів” і закликали: “Не врятувати нас, врятувати наші вікна”.

До кінця року міська рада повинна прийняти рішення щодо оренди цього контроверсійного “еротичного центру”, виправдовуючи його переміщення труднощами, пов’язаними з масовим туризмом.

Мешканці передмість, куди планують перенести Квартал червоних ліхтарів, перейнялися можливістю мати “великий бордель зовсім близько від своїх домів”, і несподівано приєдналися до протесту секс-працівників, які бажають залишитися при своїх червоних неонових вітринах біля каналів історичного центру.

“Насправді ми протестуємо проти зникнення вікон вже 16 років”, – пояснює Маришка Майор, колишня секс-працівниця, яка захищає цей сектор.

“У 2007 році міська влада стверджувала, що причиною є боротьба з торгівлею людьми та жорстоким поводженням, а зараз – боротьба з масовим туризмом”, – скаржиться вона.

У скандал втягнуте навіть Європейське агентство з лікарських засобів (EMA), яке категорично проти того, щоб два з пропонованих об’єктів знаходилися недалеко від його нового головного офісу на південному боці Амстердама.

Столиця Нідерландів, яка намагається позбутися свого статусу “грішного міста”, також розпочала онлайн-кампанію з метою переконати молодих європейців не організовувати в місті хлопчачі вечірки та інші свята.

Після протестів щодо вибору трьох можливих місць для центру в лютому, міська рада в червні трохи виправила свій план, обіцяючи скоротити кількість місць громадського харчування в будівлі, де планується розмістити близько сотні секс-працівників.

Поступка далеко не обнадійлива: петиції проти проєкту зібрали майже 22 000 підписів у вересні.