пейзаж Антарктиди

Через глобальне потепління Антарктичний півострів — найпівнічніша частина Антарктиди — зазнає різких змін і поступово перетворюється на зелений ландшафт. Про це йдеться в новій науковій доповіді, яку опублікувала група британських учених у журналі Nature Geoscience, повідомляє unian.net.

Аналіз супутникових даних свідчить, що за останні чотири десятиліття рослинний покрив на Антарктичному півострові різко зріс у десять разів. Якщо в 1986 році рослинність покривала менше одного квадратного кілометра площі півострова, то у 2021 році зеленіло вже майже 12 квадратних кілометрів.

“Ця тенденція до озеленення прискорилася більш ніж на 30% за останні роки (2016-2021) у порівнянні з повним періодом дослідження (1986-2021), розширюючись більш ніж на 400 тисяч квадратних метрів щороку в цей період”, — зазначили дослідники в пресрелізі.

За словами вчених, наразі мова йде переважно про мохи, які здатні виживати в найсуворіших умовах на Землі. Однак темпи їхнього поширення в цьому регіоні різко прискорилися в останні роки.

Дослідники прогнозують, що озеленення Антарктиди, ймовірно, триватиме з потеплінням клімату, і незабаром тут зможуть прижитися й інші види рослин. Зрештою, на Антарктичному півострові може сформуватися шар ґрунту, який створить потенціал для закріплення інвазивних видів.

“Ґрунт в Антарктиді здебільшого бідний або зовсім відсутній, але цей ріст рослинності додасть органічних речовин і полегшить утворення ґрунту, що потенційно відкриває шлях для зростання інших рослин”, — пояснив Оллі Бартлетт з Університету Хартфордширу, який брав участь у дослідженні.