Озонова діра над Антарктидою

Дані супутника Copernicus Sentinel-5P свідчать про те, що озонова діра над Антарктидою у цьому році досягла найбільших розмірів за всю історію спостережень – 26 млн квадратних кілометрів. Це приблизно у три рази більше за площу Бразилії.

За даними, розміри озонової діри регулярно змінюються: з серпня по жовтень вона збільшується і до середини жовтня досягає найбільших розмірів. Проте при потеплінні в південній півкулі виснаження шару сповільнюється, і до кінця грудня все приходить в норму. Дослідники вказують, що цього року озонова діра почала зростати занадто рано, і в найближчі роки її розмір може стати ще більшим.

Водночас дослідники не можуть пояснити, чому розмір діри у цьому році такий великий. За їхніми словами, це може бути пов’язано з підводним виверженням вулкана Тонга в січні 2022 року. Його вплив можна порівняти з найпотужнішим ядерним випробуванням в історії США.

Інші вчені вважають, що розмір озонової діри значною мірою обумовлений силою вітрів, яка оточує Антарктичний континент.

Супутник Copernicus Sentinel-5P був запущений на орбіту в жовтні 2017 року. Його метою є моніторинг атмосферного стану Землі. Він здатен виявляти різноманітні забруднення в повітрі з вищою точністю.