намисто

Зсув на півночі Іспанії допоміг вченим виявити два золоті намиста залізного віку, які, ймовірно, були поховані як скарб приблизно 2500 років тому.

Перше з намист у формі букви “С” виявив Серхіо Нарсіанді, співробітник фірми з водопостачання, якій доручили знайти джерело води у муніципалітеті Пеньямельєра-Баха в Астурії, гірському автономному співтоваристві Іспанії.

Нещодавні пожежі в цьому районі спричинили невеликий обвал, який зрушив ґрунт до джерела, розкривши золоту прикрасу.

Новина про знахідку Нарсіанді дійшла до Пабло Аріаса, археолога та професора доісторичної археології з Університету Кантабрії в Іспанії. Він приєднався до інших вчених та співробітників місцевого Археологічного музею Астурії. Незабаром вони виявили ще один скарб – частину другого намиста, а потім і всі його частини.

Згідно з даними, перевірка на підставі стилю та техніки допомогла датувати намиста приблизно на 500 років до нашої ери. Археологи зауважили, наскільки вони були багато прикрашені.

Зазначається, що ці давні ювелірні вироби, ймовірно, носили представники вищого суспільства. Можливо, їх виготовили кельтські народи. Спроможно, намиста поховали або в ямі, або у швидкопсувному контейнері, наприклад, з дерева або шкіри, який вже давно згнив.