українські біженці в ЄС

Європейська Рада вирішила продовжити статус тимчасового притулку для біженців, які врятувалися від війни в Україні, до 4 березня 2025 року.

Ця система надає негайний колективний захист переміщеним українцям без необхідності розгляду індивідуальних заяв.

Статус тимчасового притулку надає українським біженцям право на проживання, доступ до житла і ринку праці, медичну і соціальну допомогу, а також освіту дітей в країнах Європейського Союзу.

За словами єврокомісара з питань внутрішніх справ Ільви Йоханссон, щотижня кордони між Україною та ЄС перетинають близько 250 тисяч осіб у двох напрямках.

Виконуючий обов’язки міністра внутрішніх справ Іспанії Фернандо Гранде-Марласка Гомес заявив, що “ЄС буде підтримувати український народ стільки, скільки це буде потрібно. А продовження статусу надає впевненість біженцям, які знайшли безпечний притулок в ЄС”.

Механізм тимчасового притулку був введений 4 березня 2022 року – кілька днів після того, як російські збройні сили розпочали широкомасштабне вторгнення в Україну.

Він застосовується в виняткових умовах масового припливу населення і вперше був використаний у 2001 році після масштабного переміщення населення в Європі у зв’язку з озброєними конфліктами на Західних Балканах.