посуха у Бразилії

Продовжується посуха в Амазонці, яка триває з липня і призвела до рідкісно низького рівня води в річці Амазонка в Бразилії. Нинішній рівень води в річці є найнижчим, за усю історії спостережень. Вже майже місяць у найбільшому штаті країни, Амазонас, оголошено режим надзвичайної ситуації.

В цих місцях, традиційно, водний транспорт був важливішим за автомобілі. Саме річковий транспорт доставляв продукти, медикаменти та пальне мешканцям Амазонії, але посуха паралізувала судноплавство.

“У Манаусі можуть закінчитися продукти та пальне. Сусіднє місто Порту-Велью також страждає від посухи. Кожен, хто може надіслати нам воду, нехай робить це через гуманітарні організації. Нам дуже потрібна вода!” – сказав місцевий мешканець Лукас.

Найбільше місто Амазонії, Манаус, переживає кризу. Ще недавно звідси можна було дістатися в будь-яку точку регіону на поромі, але кораблі вже стоять на мілині. Багато місцевих жителів займалися рибальством, але риби тут практично немає.

“Вчора черга машин, що чекали порома, була приблизно два кілометри. Тому нам потрібні додаткові пороми. Люди виїжджають звідси на чому можуть”, – розповів мешканець Манауса Педро.

Мешканці Амазонії вимагають від влади оголосити режим надзвичайної ситуації. У населення декількох десятків міст вже закінчилися запаси питної води. Прогнози синоптиків не роблять надій, оскільки у регіоні очікується спека та не передбачається опадів.