Боріс Пістуріс

За даними першочергового розслідування, причиною перехоплення розмови офіцерів бундесверу про ракети TAURUS Росією була “індивідуальна помилка”. Про це віце-канцлер та міністр оборони Німеччини Боріс Пісторіус заявив у вівторок, 5 березня.

Він пояснив, що помилка сталася через учасника розмови, який, беручи участь у ній з Сінгапуру, використовував “незахищений канал передачі даних”, тобто мобільний зв’язок або Wi-Fi, повідомляє dw.com.

За словами Пісторіуса, розмова між чотирма офіцерами відбувалася згідно з вимогами через інтернет-платформу Webex, захищені версії якої Збройні сили Німеччини використовують для подібних бесід.

При цьому міністр виключив можливість того, що у розмові без помітної участі брав участь російський шпигун. Голова військового відомства Німеччини також вказав, що розмова офіцерів бундесверу відбулася під час проведення Сінгапурського авіасалону, на якому було багато високопосадовців європейських військ.

“Така подія в подібних умовах – справжня знахідка для російських спецслужб”, – стверджує Боріс Пісторіус.

За його даними, у готелях, які використовуються для проведення заходу, проводиться масштабне, але точкове прослуховування, а доступ до Webex-конференції німецьких офіцерів став “випадковою вдачею”.