БПЛА з ШИ

В данському місті Ольборг створено технологію Robotto, яка дозволяє безпілотникам, оснащеним штучним інтелектом, виявляти лісові пожежі та моніторити їх у реальному часі. Ця технологія була розроблена у 2018 році під сильним враженням від рекордних пожеж в Греції, Швеції та Каліфорнії.

Цей безпілотник злітає і рухається автономно, систематично просуваючись по заздалегідь визначеній території. Він оснащений тепловізійною камерою, яка передає дані до блока обробки штучного інтелекту.

Зазвичай, коли пожежники виїжджають на виклик, вони використовують карти 12-годинної або навіть 24-годинної давності. Це означає, що кожного разу, коли вони вирушають на операцію, їм потрібно зібрати загальну інформацію та на її основі розпочинати реальну боротьбу з вогнем. Тому перші миті лісової пожежі мають вирішальне значення для того, щоб переконатися, що загоряння не вийде з-під контролю.

“За допомогою нашої технології пожежники можуть отримати миттєвий огляд того, де розташована пожежа, наскільки вона велика, де вона найбільше інтенсивна, і потім розподілити ресурси”, – зазначає Кеннет Річард Гайпель, співзасновник і генеральний директор компанії Robotto.

Проте ще не всі перешкоди щодо експлуатації безпілотника вже вирішено, оскільки діючі правила ЄС щодо безпілотників у більшості випадків не дозволяють польоти поза межами прямого поля зору, зауважує Гайпель.

Цю технологію вже успішно використовує елітний підрозділ GRAF, який бореться з лісовими пожежами в Каталонії (Іспанія). Його співробітники допомагали Robotto під час випробувань.

Для демонстрації цієї технології компанія Robotto вивела одного зі своїх безпілотників в невеликий лісовий масив на околиці данського міста Ольборг в північній Ютландії. Протягом кількох хвилин штучний інтелект безпілотника визначив, що на місці кемпінгу тліє невеличке вогнище.

Гасіння лісових пожеж – це лише одна з областей застосування нової технології, створеної Ольборгським університетом. Цього року її планують використовувати для виявлення і моніторингу коал в Австралії та запобігання браконьєрству в Уганді.

В Таїланді ця система вже використовується Всесвітнім фондом дикої природи (WWF) для виявлення і відстеження стад бродячих слонів і запобігання конфліктам між людиною і дикими тваринами.