відбиток пальця

Інженери з Колумбійського університету (США) за допомогою штучного інтелекту (ШІ) розібралися з давньою думкою про те, що відбитки пальців людини є унікальними.

За інформацією, дослідники навчили ШІ на 60 000 відбитках пальців, щоб визначити, які з них належать одній й тій же особі. Точність технології становить від 75% до 90%.

Інженери вважають, що ШІ звертав увагу на орієнтацію гребінців у центрі пальця, а не на те, як окремі гребінці закінчуються та розвиваються.

“Очевидно, що він не використовує традиційні маркери, які криміналісти застосовують вже декілька десятиліть… Ми були налаштовані дуже скептично. Нам довелося перевіряти та перевіряти знову”, – сказав професор Ход Ліпсон.

Правоохоронці використовують відбитки пальців для встановлення зв’язку між злочинцями та злочинами. Однак розслідування справи може затягтися або ускладнитися, якщо зловмисник залишає відбитки різних пальців на двох різних місцях злочину.

Система ШІ, створена американськими фахівцями, стала краще визначати, коли відбитки належать одній і тій же особі, а коли ні. Однак, фахівці визнають, що потрібні додаткові дослідження.