вид на Землю з космосу

Американські вчені-фізики з Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) розглядають можливість охолодження Землі унікальним методом. Для цього потрібно висушити частину стратосфери — середнього шару атмосфери, де концентрується водяний пар. Дослідження було опубліковано у науковому журналі Science Advances.

Стратосфера простягається на висоту від 12 до 50 кілометрів. Накопичена в ній волога утворює природний бар’єр, який запобігає виходу випромінюваного землею тепла в космос.

Вчені виявили, що водяний пар нерівномірно накопичується в стратосфері, і більша його частина припадає на тропічний пояс Землі. Згідно з їхніми розрахунками, якщо висушити невеликий шматок повітря над північною Австралією, то через утворену щілину втратиться значна кількість теплового інфрачервоного випромінювання Землі.

За задумом фізиків, область стратосфери можна спробувати висушити за допомогою частинок мінерального пилу, навколо яких волога буде концентруватися і перетворюватися на крижинки. Це створить короткочасні хмари, які опустяться в тропосферу. Як показали розрахунки, повторення цього методу дозволить компенсувати одну сімдесяту частину глобального потепління, спричиненого зміною клімату.