прапор Німеччини


Японська економіка опинилася в рецесії: у четвертому кварталі ВВП скоротився на 0,4%, виходячи із попередніх даних уряду. Також фіксувалося скорочення у третьому кварталі. Зниження ВВП протягом двох послідовних кварталів під час одного фінансового року зазвичай вважається технічною рецесією. Як зазначають CNN, Bloomberg та CNBC, отже, Японія втратила третє місце серед світових економік за доларовим вираженням на користь Німеччини.

Проблеми в частині пов’язані зі зростанням цін на продукти харчування, пальне та інші товари, що призвело до скорочення приватного споживання на 0,2%. Японія імпортує 94% своїх потреб в пальному та 63% продуктах харчування, тому ослаблення єни означає значне зростання вартості життя, пояснив CNN стратег з Japanmacro Ніл Ньюман.

“На жаль, в січні ситуація погіршиться після землетрусу в Японському морі. Люди перестають витрачати гроші під час стихійних лих”, – попередив економіст.

Землетрус магнітудою 7,6 стався на півострові Ново в префектурі Ісікава 1 січня. Загинуло 241 людина, принаймні 23 тисячі все ще залишаються в центрах тимчасового розміщення: через землетрус понад 60 тисяч будинків повністю або частково зруйновано.

Інфляція в Японії сповільнюється, але «базова інфляція» (інфляція без врахування цін на продукти харчування та енергоносії) протягом 15 місяців перевищує цільовий показник японського регулятора.

Японія – остання країна у світі, яка зберігає режим від’ємних ставок. Як зазначають CNBC та Reuters, багато хто на ринку очікує відмови від від’ємних ставок у квітні.

Від’ємна ключова ставка – це екстраординарний інструмент грошово-кредитної політики, при якому центральний банк країни встановлює ключову ставку на рівні менше нуля відсотків. Від’ємні процентні ставки призначені стимулювати економічний ріст.

Через від’ємні ставки на депозити готівка втрачає цінність, їх немає сенсу накопичувати, тим більше що вкладникові доводиться платити банкам комісію за їх збереження. Кредити стає вигідно брати, навпаки, завдяки чому зростає обсяг позичання, а разом із цим витрати та інвестиції. Економісти висловили здивування показниками японської економіки.

“Я був шокований цими результатами. Вплив росту цін виявився більшим, ніж очікувалося”, – поділився Ацуші Такеда, головний економіст Дослідницького інституту Іточ.

“Те, що особливо вражає, так це в’ялість споживання та капітальних витрат, які є ключовими складовими внутрішнього попиту. Економіці все ще буде не вистачати імпульсу протягом деякого часу без будь-яких ключових факторів росту”, – сказав старший економіст Дай-ічі Лайф Ресерч Інститут Йошікі Шінкє.