наслідки ракетного обстрілу по українській електростанції

Міністр енергетики України Герман Галущенко назвав останні удари РФ по українській енергетичній інфраструктурі наймасштабнішими з початку повномасштабної війни. Внаслідок російських обстрілів протягом останніх тижнів було пошкоджено до 80 відсотків теплових електростанцій та більше половини гідроелектростанцій України. Про це у понеділок, 8 квітня, заявив міністр енергетики країни Герман Галущенко у розмові з журналістами в Києві, пише dw.com.

За оцінками міністра, це “найбільший напад на енергетичний сектор України” з моменту повномасштабного вторгнення Росії. Російські війська використовують “вибухові дрони та ракети за іранським зразком”, щоб завдати більшого збитку при кожному ударі, зазначив міністр.

З початку квітня українські енергетичні об’єкти регулярно атакуються російськими військами. У деяких населених пунктах, зокрема у місті Харкові на північному сході України, спостерігаються перебої з електропостачанням.

У співбесіді з DW 6 квітня Галущенко також попередив про загрозу аварійної ситуації на окупованій Росією Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) через атаки на українську енергетичну інфраструктуру. “Скільки ще чорних відключень (до ядерної події. – Ред.) нам доведеться чекати? Дев’ять? Десять? П’ятнадцять? Двадцять? Те, коли станеться ця нещасна подія – це лише питання часу”, – сказав він.