Інфляція у Франції в серпні прискорилася до 4,8%, порівняно з 4,3% у липні, свідчать попередні дані Національного інституту статистики INSEE.

Прискорення інфляції спостерігається в республіці вперше з квітня поточного року. Раніше міністр економіки Франції Бруно Ле Мер заявляв, що країна не повернеться до допандемійного рівня інфляції у 2% найближчим часом.

Основним фактором прискорення інфляції став зріст цін на енергоносії – на 6,8%, у порівнянні з 3,8% у липні. Експерти вказують, що на тлі зменшення постачань газу з Росії та перебоїв з французькими АЕС підвищуються оптові ціни на електроенергію, а отже і кінцеві ціни для споживачів.

Проте, зменшився зріст цін на продукти харчування – до 11,1% з 12,7% у попередньому місяці. Аналітики пов’язують це з насиченням попиту та зниженням світових цін на зернові після укладання угоди щодо експорту українського зерна.

Експерти вважають, що інфляція у Франції може зменшитися наприкінці року, коли почне проявлятися ефект урядових заходів підтримки населення та бізнесу. Однак наразі темпи зростання цін залишаються високими.