найдовший багет у світі

Згідно з книгою рекордів Гіннесса, цей супердовгий батон повернув Франції рекорд найдовшого багета у світі — у 2019 році в італійському місті Комо випекли багет довжиною 132,62 метра. Новий рекордний багет довший за футбольне поле, він має товщину (згідно з вимогами до класичного багету) трохи понад 5 сантиметрів.

Тісто готувала команда з 18 людей з трьох годин ночі, знадобилося 91 кілограм борошна. А приблизно о 5 годині ранку вони почали повільно подавати його в піч. Поступово він з’являвся на іншому боці, повністю пропечений.

“Сюрен пишається тим, що став місцем встановлення рекорду, який просуває національний символ нашої гастрономії, а також майстрів, які його увічнюють”, — сказав мер міста Гійом Буді.

Після випікання і реєстрації рекорду кусочки багета, намазані шоколадною пастилою, роздали всім бажаючим, в тому числі бездомним.

Французький багет у 2022 році увійшов у Список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО разом із такими стравами, як узбецький плов, корейське кімчі або гаїтянський суп джомуму.