відновлення

За словами турецьких та японських офіційних осіб, Туреччина і Японія планують співпрацювати у відновленні України після завершення бойових дій.

▪️ У вівторок у Стамбулі відбудеться зустріч членів кабінетів міністрів Туреччини і Японії. За словами японських офіційних осіб, буде прийнята спільна заява про співпрацю в третіх країнах, включаючи Україну.

▪️ Міністр торгівлі Туреччини Омель Болат і міністр економіки, торгівлі і промисловості Японії Ясутосі Нісімура виступлять на бізнес-форумі, організованому Японською організацією зовнішньої торгівлі. У рамках форуму відбудеться сесія, присвячена співпраці з Україною.

▪️ 21 вересня представники турецьких, японських і українських компаній та офіційні особи зберуться в Стамбулі на першому тристоронньому бізнес-форумі, організованому Турецько-українською бізнес-асоціацією. Другий форум планується провести в Японії.

Міністр торгівлі Болат в інтерв’ю Nikkei Asia зазначив, що відновлення України стане “чудовою можливістю” для співпраці турецьких і японських компаній.

Ердал Ерен, голова Асоціації турецьких підрядників, повідомив Nikkei, що на сьогодні турецькі підрядники отримали в Україні 262 проекти на суму 9,3 млрд доларів.

Турецькі та японські підрядники часто об’єднують свої зусилля в Туреччині, на Близькому Сході, в Африці та Центральній Азії, реалізуючи інфраструктурні, промислові та енергетичні проекти на мільярди доларів.

Турецькі та японські компанії з японським фінансуванням побудували термінал в київському міжнародному аеропорту “Бориспіль” ще до війни в Україні.

За словами голови Турецько-української бізнес-асоціації Бурака Пехлівана, до війни в Україні функціонувало понад 700 турецьких компаній, обсяг інвестицій яких перевищив 4,5 млрд доларів. Туреччина є одним із найбільших іноземних інвесторів в Україні.

У серпні 2022 року міністри Туреччини та України підписали меморандум про взаєморозуміння щодо відновлення під час візиту президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана в Україну. В червні аналогічну угоду з Україною підписала Японія.

Турецькі компанії вже розпочали участь у ключових проектах в умовах війни, відновлюючи важливі мости в околицях Києва та Ірпеня.

Японія надала Україні понад 7 млрд доларів.