прапори ЄС


Представники Європейського союзу передбачально узгодили пропозицію Єврокомісії щодо використання доходів від заморожених активів Росії для відновлення України. “Представники ЄС щойно в принципі затвердили пропозицію щодо використання доходів від заморожених активів для підтримки реконструкції України”, – йдеться у публікації, повідомляє golosameriki.com.

Як повідомив кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Йозвяк, було узгоджено створення окремого рахунку, на який будуть перераховуватися доходи від заморожених російських активів.

“Тепер справа за узгодженням наступного кроку: фактичної відправки грошей в Україну”, – додав Йозвяк.

Раніше відомий комітет Сенату США підтримав законопроект про конфіскацію заморожених через санкції російських активів. Якщо законопроект буде прийнятий, США зможуть передати ці активи Україні в компенсацію збитків від російської військової агресії. Якщо законопроект набере чинності, це буде першим випадком, коли США зможуть конфісковувати активи, пов’язані із країною, із якою вони не перебувають у стані війни.

Москва раніше заявляла, що відповідь на замороження чи конфіскацію російських активів за кордоном вона може вжити аналогічних заходів стосовно активів “недружніх країн” в Росії, які оцінює в як мінімум 288 мільярдів доларів.

Після введення санкцій через війну в Україні в США, країнах Євросоюзу, Канаді та Японії заморожені російські активи на суму приблизно 300 мільярдів доларів.

Більша частина російських активів, які потрапили під санкції, знаходиться в Європі. Країни Євросоюзу поки не розробили юридичний механізм їх конфіскації, але розглядають можливість передачі на користь України прибутку, який ці активи продовжують приносити.