Штучний інтелект


У Європейському союзі планують посилити використання штучного інтелекту (AI). Відповідні правила (Закон про штучний інтелект) узгодили у Брюсселі пізно у п’ятницю, 8 грудня, представники Європарламенту, Єврокомісії та країн-членів ЄС після триденних переговорів, повідомляє dw.com.

В повідомленні Європарламенту зауважено, що законопроєкт спрямований на “забезпечення безпеки штучного інтелекту в Європі, повагу до основних прав і демократії, а також можливість розвитку та розширення бізнесу”.

Згідно з пропозицією Єврокомісії, представленою у квітні 2021 року, системи штучного інтелекту мають бути розподілені на різні рівні ризику. Чим вищий потенційний ризик застосування, тим жорсткіші вимоги до нього.

Переговори ледь не зірвалися через питання регулювання так званих базових моделей – дуже потужних моделей штучного інтелекту, навчених на величезних наборах даних, передає агентство dpa. До таких базових моделей, на яких можуть базуватися багато інших програм, відноситься, наприклад, GPT. Німеччина, Франція та Італія підтримували регулювання лише конкретних програм штучного інтелекту, а не базової технології.

ЄП вимагає заборони автоматичне розпізнавання облич

Суперечки викликали та заплановані правила щодо розпізнавання облич за допомогою штучного інтелекту, наприклад, з метою національної безпеки. Європарламент наполягав на забороні подібних програм, але країни ЄС у свою чергу наполягали на виключеннях з цієї заборони для захисту національної безпеки, оборони та інших військових цілей. Укладена угода також передбачає обмеження використання правоохоронними органами систем біометричної ідентифікації.

Найближчими днями обидві сторони обговорять деталі, які ще можуть змінити форму документа – першого у світі закону про штучний інтелект. Для набуття чинності законопроєкт повинен бути затверджений Європарламентом та кожною з країн ЄС, але це затвердження вважається формальністю.