Україна ЄС (прапори)

Розгляд питання про початок переговорів щодо вступу України до Євросоюзу може бути відкладений на початок наступного року. Про це повідомляє видання Politico, коментуючи кризову ситуацію, що виникла в Євросоюзі через позицію прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, передає infotag.md.

У вівторок стало відомо, що голова Європейської ради Шарль Мішель удвічі скоротить свій візит до Китаю на саміт ЄС-Китай 7-8 грудня, щоб терміново обговорити з керівниками Євросоюзу загрозу Віктора Орбана блокувати початок переговорів щодо вступу України до ЄС.

У понеділок, 4 грудня, Орбан надіслав Мішелю лист, у якому закликав “не вносити питання про початок переговорів щодо вступу України на саміт, оскільки очевидна відсутність консенсусу призведе до невдачі”.

“Мішель повернеться до Брюсселя одразу після першого дня переговорів в Китаї, щоб продовжити консультації з керівниками ЄС. У Китаї в Мішеля не буде закритої лінії зв’язку, через яку він міг би вести переговори з європейськими лідерами із впевненістю, що його не прослуховує Китай”, – повідомило джерело виданню Politico.

Минулого тижня Мішель вже провів з Орбаном безрезультатні переговори з цієї теми в Будапешті. Президент Франції Еммануель Макрон також запросив Орбана на зустріч у Парижі наприкінці цього тижня, сподіваючись знайти компроміс.

Згідно з рекомендаціями Європейської комісії, у порядок денний саміту Ради ЄС 14-15 грудня включено питання про початок переговорів щодо вступу України та Молдови до ЄС. Раніше аналітики заявляли, що ці два питання будуть розглядатися “в пакеті”, в контексті політики розширення ЄС.

Жодна з країн ЄС не висловлювалась проти початку переговорів з Молдовою, але питання може бути відкладене до березня 2024 року, якщо керівники ЄС не досягнуть консенсусу.

Мішель вже зустрічався з Орбаном минулого тижня в Будапешті. Після цього голова Євроради у своїх заявах підкреслював важливість “єдності ЄС”.