Ілон Маск


На тлі скандалів навколо повідомлень з антисемітським і нацистським змістом соціальна мережа X (колишній Twitter), яка належить Ілону Маску, втрачає ключових рекламодавців. За повідомленнями ЗМІ, у п’ятницю, 17 листопада, розміщення реклами призупинили технологічна корпорація Apple, компанія Disney, а також кіностудії Warner Bros. Discovery, Paramount, Sony Pictures і Lionsgate.

Раніше подібне рішення оголосив американський IT-гігант IBM. Корпорація заявила, що вона “абсолютно нетерпима до розпалювання ненависті та дискримінації” і призупиняє свою рекламну кампанію на платформі мікроблогів до того часу, “поки ця абсолютно неприйнятна ситуація не буде розслідована”. За даними The New York Times, корпорація планувала витратити 1 млн доларів на рекламу в X у четвертому кварталі поточного року.

Водночас Ілон Маск звинуватив “багатьох найбільших рекламодавців” у тому, що вони є “найбільшими пригнічувачами прав на свободу висловлювання”. Він закликав користувачів перейти на платну підписку в X, яка виключає наявність реклами, а також називав дії організації Media Matters, що звинувачувала його, “чистим злом”.

Капіталізація компанії X з моменту її придбання Ілоном Маском в жовтні 2022 року зменшилася на 55 відсотків – з 44 млрд доларів до 19 млрд доларів, повідомило видання The Verge 30 жовтня за посиланням на внутрішні документи компанії.

Зокрема, з платформи відійшли багато рекламодавців. За думкою експертів, це значною мірою стало результатом реформ Маска, який за рік звільнив більшість модераторів контенту, розпустив раду з довіри та безпеки та відновив акаунти правих екстремістів і конспірологів. У результаті платформу засипала хвиля ненависті та дезінформації, відзначають критики бізнесмена.

Тим часом Маск залишається найбагатшою людиною у світі. Bloomberg оцінює його поточне становище у 219 млрд доларів. При цьому значна частина активів Маска пов’язана з його пакетами виробника електромобілів Tesla та аерокосмічної компанії SpaceX.