Ілон Маск

Американський мільярдер і власник компанії SpaceX Ілон Маск планує відправити на Марс близько мільйона людей і декілька тонн вантажу. Підприємець виступив з лекцією на базі SpaceX, в рамках якої він коротко розповів про те, як його компанія планує підкорювати космічні простори.

За словами Маска, фундамент майбутніх серйозних космічних місій компанія вкладає вже зараз. Найголовніше, що вже вдалося досягти, — повторне використання частин ракет. Зараз компанія, з одного боку, буде доводити до досконалості Starship (за словами Маска, у наступному році Starship здійснить польот і приземлиться на Землю), з іншого боку, буде збільшувати виробничі потужності, оскільки для покоріння Марса потрібно не одна сотня ракет. Причому безпосередньо в марсіанській місії будуть брати участь не серійні версії поточного прототипу, а Starship 3.

Знадобляться і нові технології: у наступному році компанія планує продемонструвати систему космічної дозаправки — передачі палива з одного корабля на інший. За словами Маска, це дуже важливий етап в марсіанській програмі: на один польот до Марса знадобиться 5-6 дозаправок корабля на орбіті.