паелья


Іспанському сорту рису, який традиційно використовувається для приготування паельї, загрожує грибок після того, як Європейський союз заборонив пестицид, який використовують фермери.

У 2018 році ЄС зупинив дозвіл на використання трициклазолу, визначивши його як можливо шкідливий для здоров’я людини. Фермери стверджують, що пестицид використовувався протягом 40 років для боротьби з грибком, що вразив рис “Бомба” в іспанських водно-болотних угіддях.

Три виробники рису в регіоні Валенсія повідомили, що їхній урожай рису “Бомба” у 2023 році був вдвічі менший, ніж середній показник за останні 10 років через грибок Pyricularia, який викликає захворювання рису.

“Рис “Бомба” із великою ймовірністю може зникнути. Наш урожай буде втрачено через регулювання (ЄС)”, – заявив фермер Мігель Менгет, який вирощує рис у природному парку Альбуфера в Валенсії.

Також фермерів обурює той факт, що ЄС дозволяє імпортувати невеликі обсяги фунгіциду – хімічної речовини або біологічних організмів, які використовуються для знищення чи утримання росту грибів та їх спор.

Зменшення виробництва рису “Бомба” призвело до того, що за три роки його ціна подвоїлася і тепер продається за понад п’ять євро за кілограм у роздрібних мережах.

Рис “Бомба” є популярним для приготування паельї – іспанської страви, яку зазвичай готують з кроликом, куркою, стручковою квасоллю та масляною квасоллю, де рис розширюється під час нагрівання, що робить його важким для перетравлення.