прапор Італії

Уряд Італії запровадить податок у розмірі 2000 євро для іноземних громадян, які бажають скористатися медичними послугами у національній системі охорони здоров’я.

Цей податок є мірою зі скорочення витрат, включеною до закону про бюджет Італії на 2024 рік. Нові правила, затверджені наприкінці минулого року, набули чинності з 1 січня, повідомляє realidadea.net. Цей податок поширюється на іноземних резидентів Італії, які вже сплачують медичну страховку.

Це передбачає всіх, хто підпадає під «добровільні», а не «обов’язкові» (або безкоштовні) правила реєстрації у сфері охорони здоров’я. До них входять пенсіонери з факультативним посвідченням на проживання, дипломатичні та консульські співробітники, які працюють на іноземні уряди, співробітники міжнародних організацій, волонтери та люди старше 65 років, які перебувають в Італії для возз’єднання сім’ї (прибули після 5 листопада 2008 року).

Раніше люди в такій ситуації мали платити щорічне мито у розмірі не менше ніж 387,34 євро. Наразі вона може досягати 2788,87 євро, залежно від розрахунку доходу. Це означає, що більшість із перерахованих вище категорій будуть платити набагато більше в майбутньому.

Іноземці, на яких поширюються «обов’язкові» правила реєстрації в італійській системі охорони здоров’я, у тому числі співробітники італійських компаній, самозайняті, особи, включені до реєстру безробітних Італії, прохачі притулку та неповнолітні, як і раніше, звільнятимуться від реєстраційних зборів.

Італія ділить іноземних громадян на дві категорії, коли йдеться про медичне страхування. Це ті, хто має зареєструватись у національній службі охорони здоров’я (Servizio sanitario nazionale, або SSN) у «примусовому» порядку. Другу категорію репрезентують ті, хто має можливість зареєструватися на «добровільній» основі.

Ті, хто потрапляє до «обов’язкової» категорії, мають право зареєструватися безкоштовно. Ті, хто потрапляє до «добровільної» категорії, мають заплатити за реєстрацію. Відповідно до змін, внесених до закону про бюджет Італії на 2024 рік, прогресивна ставка змінилася кардинально. А тарифи для «добровольців» тепер розпочинаються від 2000 євро.