штучний інтелект

Китайські вчені з біотехнологічної компанії InSilico Medicine відкрили нові ліки для лікування анемії. Прорив вдалося зробити завдяки платформі Chemistry42 на основі штучного інтелекту (ШІ), що складається з більш ніж 40 моделей ШІ.

Згідно з інформацією, нейромережа виявила новий інгібітор пролілгідроксилази (PHD). Це з’єднання впливає на фундаментальні біологічні процеси, включаючи вироблення еритроцитів, що вказує на потенційну можливість боротьби з анемією при хронічній хворобі нирок.

Використовуючи вбудовані фільтри, що охоплюють подібність ліків, оцінку синтезу та багато, ШІ проаналізував різні варіанти інгібіторів PHD, поки не визначив оптимальну комбінацію. Тести на щурах показали, що речовина, що вийшла, полегшила протікання анемії у гризунів.

Крім того, його відносно просто синтезувати. “Завдяки Chemistry42 ми отримали всебічну допомогу від генерації молекул до вибору сполук. За допомогою генеративного штучного інтелекту ми можемо прискорити процес відкриття ліків без наслідків для їхньої новизни чи якості”, – зазначив перший автор дослідження, спеціаліст з комп’ютерної хімії Сяоюй Дін.