біженці з сектору Гази

Після початку нового загострення війни між палестинськими ісламістськими угрупуваннями та ХАМАС, свої домівки в секторі Гази покинули 1 мільйон осіб, повідомляє Управління з координації гуманітарних питань (УГКП) ООН.

За оцінками Близькосхідного агентства допомоги палестинським біженцям та організації робіт (БАДОР) ООН, з них понад 352 тисячі осіб шукають притулок в центральних і південних частинах сектора Гази.

“З неофіційних даних багато переміщених сімей повертаються в місто Газа та на північ сектора Гази через нескінченні авіаудари по південних районах”, – повідомляє агентство, вказуючи на важкі умови на півдні, такі як переповнені тимчасові притулки, відсутність води та електроенергії.

В Ізраїлі з 7 жовтня свої домівки були вимушені покинути приблизно 500 тисяч осіб, передає i24 за словами представника армії оборони ЦАХАЛ Джонатана Конрикуса. Це мешканці південних регіонів країни та деяких північних населених пунктів біля кордону з Ліваном. За його словами, люди прибули в центр Ізраїлю, який також піддається ракетним обстрілам, але “в цілому залишається значно безпечнішим для цивільного населення”.

За словами виконавчого директора Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Кетрін Рассел, серед вимушених переселенців в секторі Газа понад 300 тисяч дітей.

“За всього 11 днів сотні дітей трагічно загинули, не враховуючи сьогоднішніх смертей… Напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, такі як лікарні, є неприйнятними і повинні негайно припинитися”, – закликала вона.

Рассел має на увазі обстріл лікарні Аль-Ахлі, розташованої в центральній частині сектора Гази. За даними Al Arabiya, там загинуло або було поранено понад 800 осіб. ХАМАС звинуватив в обстрілі госпіталю Ізраїль, а ЦАХАЛ поклав відповідальність за це на “Ісламський джихад”: за даними військових, ракета бойовиків потрапила в будівлю в результаті невдалого запуску.

Атаку на лікарню засудили Генсек ООН Антоніу Гутерриш і представники численних країн. В багатьох країнах Близького Сходу і деяких європейських містах відбулися пропалестинські протести.