сіль до кави


Початково вважалося, що мешканці країн Азії та Африки вживають каву з сіллю, щоб уникнути зневоднення організму. Таке додавання солі сприяло підтримці водно-сольового балансу.

Ще однією версією є необхідність пом’якшення води, яка вважається жорсткою у країнах Азії, тому сіль додається.

Існує також версія, що сіль зменшує гіркоту деяких купажів, але не робить смак напою “солоним”. Навпаки, вона позбавляє його гіркоти та підкреслює природну солодкість кавових зерен.

Відомий шеф-кухар Елтон Браун рекомендує додавати половину чайної ложки солі на кожну чашку води та дві чайні ложки кавової гущі, щоб зробити каву менш гіркою.

У деяких культурах кава з сіллю має свої обрядові використання, наприклад, в Туреччині солона кава, подана дівчиною, вказує на її відмову у випадку сватання з небажаним хлопцем.

Додавання солі до кави сьогодні стало популярним методом пом’якшення напою, прибираючи гіркоту і виділяючи аромат. Сіль вирівнює кислотність кави, а іони натрію від солі підсилюють аромат напою.

Отже, сіль є досить адекватною альтернативою цукру та молоку, які зазвичай додають, для пом’якшення гіркоти кави.

Найкращий результат з кавою та сіллю досягається при її приготуванні у турці. Каву слід брати якнайдрібнішого помелу, щоб додана сіль впливала на смак і аромат. Рекомендується подавати каву з сіллю разом зі склянкою простої води.

Класичний рецепт приготування кави з сіллю полягає в тому, щоб насипати дві чайні ложки кави в турку, додати за смаком цукру та на кінчику ножа солі. Потім залити 100-120 мл холодної води та варити каву як завжди.