кава

Вартість лондонських ф’ючерсів на каву робуста за останній рік зросла приблизно на 15 відсотків. Ціни на каву продовжать зростати через зміни клімату, перебої з постачанням та нові правила ЄС, які збільшують витрати виробників. Про це заявив голова італійської кавової групи Lavazza Джузеппе Лавацца, повідомляє unian.net з посиланням на Financial Times.

“Ціни на каву не знизяться, вони залишаться дуже високими. Ланцюг постачання кави перебуває під значним тиском”, – сказав він.

Видання зазначає, що ціна лондонських ф’ючерсів на каву робуста сильно зросла за останній рік. Зокрема, ціна на каву на полицях британських супермаркетів зросла приблизно на 15 відсотків порівняно з 2023 роком.

За словами Lavazza , виробники кави були змушені підвищити ціни та зменшити свою норму прибутку, оскільки вартість сировини різко зросла через скорочення постачань внаслідок зміни клімату.

Видання Bloomberg пояснило, що посуха у В’єтнамі, найбільшому експортері робусти, завдала шкоди врожаю і може призвести до дефіциту зерна вже четвертий рік поспіль.

Водночас Бразилія, найбільший у світі виробник кави, також планує зібрати нижчий, ніж очікувалося, врожай сорту арабіка.