Сонце та Земля

Сонце обрушило на Землю потужну геомагнітну бурю, найсильнішу з 2017 року, що наступила після подвійного спалаху найсильнішої категорії X, який стався 23 березня.

Про це повідомляється на порталі Spaceweather. Згідно з астрономічними спостереженнями, магнітуда подвійного вибуху на Сонці становила 1,1. Він випустив у космос масивну хмару плазми та радіації – корональний викид маси (КВМ).

Вона вдарилась у магнітне поле нашої планети, тимчасово його ослабивши. На піку геомагнітна буря досягла статусу G4 – передостаннього за силою на шкалі.

Вплив КВМ дозволив сонячному випроміню проникнути в атмосферу глибше ніж за звичай і викликав полярні сяйва над Австралією та Новою Зеландією. Також над Аляскою спостерігався феномен, відомий як “Стів” (STEVE) – сильне підвищення швидкості теплового випроміню, яке проявляється як довга світла смуга на небі.

Спалахи категорії X стають набагато більш поширеними під час наближеного сонячного максимуму – піку 11-річної сонячної активності. З початку 2024 року на Сонці зафіксували шість спалахів X-класу, у той час, як за весь 2023 рік їх сталося 12.