плитка шоколаду

MNFR: темний шоколад корисний для чоловічої серцево-судинної системи. Вчені з університету Абердіна (Великобританія) виявили, що шоколад сприяє зниженню ризику тромбозу та поліпшує кровоутворення у чоловіків. Результати дослідження опубліковані в журналі Molecular Nutrition Food Research (MNFR).

У дослідженні взяли участь 42 здорових добровольця різної статі. Їх просили з’їсти кілька шматочків темного шоколаду, спеціально збагаченого екстрактом какао. Потім добровольці надали вченим зразки крові для оцінки активності тромбоцитів – елементів, що відповідають за згортання. Виявилося, що у чоловіків після вживання гіркого шоколаду утворюється більше оксиду азоту. Ця сполука розширює кровоносні судини та полегшує прилив крові до органів та тканин.

Також вчені виявили, що темний шоколад може запобігати агрегації (злипанню) тромбоцитів та утворенню тромбів у кровоносних судинах. Це значно знижує ризик серцевого нападу та інсульту.

Дослідники припускають, що такий позитивний ефект пов’язаний з високим вмістом у какао рослинних поліфенолів. Ці сполуки мають антиоксидантну, судинозміцнюючу та протизапальну дію.