прапор Німеччини і конопля

Німецьким громадянам, які досягли 18-річного віку, дозволять мати при собі до 25 грамів канабісу. Також їм буде дозволено зберігати вдома до 50 грамів канабісу та вирощувати три рослини власноруч. У п’ятницю верхня палата парламенту Німеччини – Бундесрат – відкрила шлях до часткової легалізації канабісу в країні.

Законопроєкт підтримує німецька влада і вже затверджений нижньою палатою, Бундестагом. Але існувала загроза, що його прийняття може перешкодити Бундесрат, який складається з делегатів від урядів 16 земель Німеччини.

Деякі представники в Бундесраті стверджували, що закон буде мати негативні наслідки. Зокрема, проти нього виступали федеральні землі, якими керує опозиційний блок ХДС/ХСС.

Однак закон може набрати чинності вже через кілька днів, 1 квітня, після того, як його підпише федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмайєр, тоді документ буде офіційно опублікований.

Згідно з законом, дорослим, які досягли 18-річного віку, дозволять мати при собі до 25 грамів канабісу. Також буде дозволено зберігати вдома до 50 грамів канабісу і вирощувати три рослини власноруч.

Куріння “травки” в громадських місцях буде заборонено в школах, спортивних закладах та в межах видимості від них – зокрема, в радіусі 100 метрів від входу.

З 1 липня спеціальні асоціації канабісу зможуть вирощувати та придбавати його в обмеженій кількості. Такі клуби можуть налічувати до 500 членів.

Найпізніше через 18 місяців після початку дії закону буде представлена первинна оцінка того, як він впливає на захист дітей та молоді.

Уряд Німеччини заявляє, що новий закон сприятиме відповідальному вживанню канабісу, оскільки передбачає його обмежений легальний доступ з численними правилами та нормами.

В німецькому суспільстві немає єдиного висловленого відношення до такого кроку: останнє опитування YouGov показало, що близько 47% респондентів частково або повністю підтримують його, тоді як 42% – частково або повністю відкидають.