Норвегія (прапор)

Осло, столиця Норвегії, незабаром отримає другу назву – Ослове, саме так вона називається мовою саамів. Комітет з культури та освіти міської адміністрації затвердив ще одну назву для міста, яка буде офіційно схвалена в грудні, повідомляють норвезькі ЗМІ.

За інформацією, “вибір назви викликав великий резонанс у саамських громадах”. Саамські організації в Осло “відзначили символічне значення наявності відмінності між норвезькою та саамською назвами міста”.

Водночас нововведення суперечить рекомендаціям Служби географічних назв Саамського парламенту, згідно з якими назва “Осло” не має традиційних відповідностей в жодній з мов саамського народу.

Міські політики планують звернутися до Міністерства місцевого самоврядування для присвоєння саамської назви муніципалітету Осло – “Осло суохкан” на луле-саамській мові та “Осло йіельда” на північносаамській.

Саамі (лапландці) – корінний фіно-угорський народ Північної Європи. Лапландія ніколи не була єдиним державним утворенням. Зараз вона поділена між чотирма державами: Норвегією, Швецією, Фінляндією та Росією (Кольський півострів). Саамі мають виразну національну самоідентифікацію та національні атрибути – прапор і гімн, а їх права представляють виборчі представницькі органи культурного самоврядування – Саамські парламенти.