сексуальне насильство

Звіт ООН: російські військові під час окупації застосовували сексуальне насильство щодо дівчат і жінок у віці від 16 до 83 років. Деякі з них під час насильства були вагітні.

Це зазначено в офіційному звіті Комісії, представленому Генеральній Асамблеї ООН та оприлюдненому у п’ятницю.

У документі відзначено, що раніше Комісія задокументувала випадки сексуального та гендерного насильства, скоєного російськими військовими в дев’яти областях України та на території РФ. Свої останні розслідування вона сконцентрувала в Херсонській та Запорізькій областях. Задокументовані випадки насильства з боку російських військових відбулися в період з березня 2022 року по липень 2022 року в невеликих селах Херсонської області.

“У розслідуваних випадках жертвами насильства стали 16-річна дівчина та жінки віком від 19 до 83 років. Більшість з них перебували в уразливому становищі. Одна з жертв була 16-річною вагітною дівчиною, троє – літніми жінками, деякі жили самі, маючи малолітніх дітей або члена сім’ї з інвалідністю”, – йдеться у звіті.

Жертвами були жінки, які залишилися після окупації російськими військами своїх сіл, щоб доглядати за родичами похилого віку або людьми з інвалідністю, за своєю власністю або через те, що не могли втекти. Задокументовані насильства були скоєні з використанням фізичного насильства або психологічного тиску. Більшість інцидентів сталися після того, як злочинці вдерлися до будинків жертв та загрожували зброєю або наміром вбити їх родичів. У деяких випадках один і той же злочинець насилував жертву двічі або більше. У двох випадках злочинці насилували жертв у групі. Одну з жертв і її чоловіка застрелили російські солдати після того, як вони повідомили про насильство.