Сербія Косово (прапори)

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн вимагала від Сербії фактично визнати незалежність частково визнаної Республіки Косово в обмін на пакет фінансової підтримки від ЄС. Цей пакет дозволить подвоїти ВВП Сербії протягом найближчих десяти років. Зараз на душу населення він становить приблизно 44% від середнього рівня в ЄС і після пандемії зростає приблизно на 2% щорічно.

“Мова йде про виконання Охридської угоди. Ця угода передбачає різні кроки. Наприклад, визнання Сербією документів та інститутів. І це, з іншого боку, супроводжується створенням Спільноти муніципалітетів з сербською більшістю. Це має бути зроблено Косово”, — заявила голова Єврокомісії.

Спільнота сербських муніципалітетів має стати органом самоврядування для сербів, що проживають на території Косова. Белград і Приштина домовилися про це під час переговорів щодо нормалізації відносин в Охриді минулої весни, але процес так і не завершився.

“Ми знаємо, що наші зобов’язання є частиною діалогу, і ми готові їх виконувати. У нас є всі документи. Потрібно лише дотримуватися їх та приймати принципи. Існує чотири документи, пов’язані зі Спільнотою сербських муніципалітетів, жоден з яких не був виконаний”, — підкреслив президент Сербії Олександр Вучич.

Охридська угода також передбачає взаємне визнання паспортів, відмову Сербії від представництва Косова на світовій арені та обмін дипмісіями — отже, фактичне визнання Белградом незалежності території.