Шампанське

У цьому році 27 жовтня в ряді країн Європи та світу святкують “алкогольне” свято – Міжнародний день шампанського. Це неофіційне міжнародне свято, яке відзначається за ініціативою американського блогера-сомельє з 2009 року та відзначається щороку в четверту п’ятницю жовтня.

У 2023 році воно припадає на 27 жовтня. У цей день пропонується проводити різноманітні акції, дегустації, майстер-класи, присвячені цьому напою.

За легендою, шампанське було створене бенедиктинцем П’єром Періньоном. У кінці XVII століття, скуштувавши напій, він, за якоюсь легендою, вимовив: “Швидше сюди, на смак – як зірки!”

Проте існує думка, що насправді винахідниками шампанського були англійські торговці того самого століття. Вони завезли це ігристе вино до Франції, де його оцінили на смак. На світанку свого існування цей напій могла собі дозволити тільки еліта. Одна пляшка коштувала стільки, скільки річний заробіток простої людини. І сьогодні є такі.

День шампанського відзначається за підтримки Міжпрофесійного комітету виноробів шампанських вин – організації, яка об’єднує виробників шампанського та регламентує використання терміну “шампанське”.

Слово “шампанське” часто вживається для позначення будь-яких ігристих вин, але насправді право називати його так мають тільки ігристі вина, вироблені певним способом в регіоні Шампань – на батьківщині ігристих вин.

Ігристі вина – це вина, насичені вуглекислотним газом, який утворюється внаслідок природного бродіння. Спочатку винороби вважали, що утворення у вині вуглекислого газу через коливання температури, які призводили до нерівномірності процесу бродіння, – це брак; через подібні події деякі винороби річний запас вина втрачали.

Але іноземцям з інших країн сподобалося це незвичайне вино, тому жителі Шампані почали його виробляти та експортувати. Проривом у масовому виробництві ігристих вин стали дві події: створення пляшок, здатних витримувати великий тиск всередині, і винаходження процесу ремюажа, який дозволяє видаляти дріжджовий осад з вина, не видаючи при цьому вуглекислий газ.

Вже в кінці XIX століття закордонні винороби, опанувавши мистецтво виробництва ігристих вин в Шампані, почали розвивати їхнє виробництво у власних країнах – в Італії, Іспанії, Австро-Угорщині. Так з’явилися аналоги шампанського – спуманте, просекко, ламбруско, кава, зект та інші.

У 1919 році французька влада прийняла Закон про захист автентичності походження, який надавав виробникам конкретних регіонів право використовувати певні найменування продуктів. З того часу право називати себе шампанським має тільки ігристе вино з Шампані, вироблене традиційним методом відповідно до встановлених стандартів.

Ігристі вина, вироблені відповідно до традиційних методів за межами Шампані, називають креман.

У 1941 році, після окупації Франції Німеччиною та встановлення режиму Віши, виробники шампанського створили Міжпрофесійний комітет шампанських вин з метою максимально спростити торгівлю в умовах окупації. Організація існує і сьогодні, однією з її основних функцій є захист назви “шампанське“.

День шампанського вперше відзначали у 2009 році за ініціативою каліфорнійського блогера і фахівця з вина Кріса Оггенфаса. Щороку в урочистостях бере участь все більше людей, і, нарешті, захід навіть отримав офіційну підтримку Міжпрофесійного комітету шампанських вин.

З нагоди Дня шампанського виробники та продавці шампанського організовують екскурсії на виноградники та винні заводи, дегустації, майстер-класи щодо правильного поєднання страв з шампанським та інші заходи, спрямовані на популяризацію ігристих вин з Шампані.