Сонце

Активність Сонця зростає, адже вважається, що або зірка вже вступила у фазу сонячного максимуму, тобто періоду пікової активності, або наближається до нього. Під час періоду дуже високої активності на Сонці виникають величезні сонячні плями, які створюють потужні сонячні спалахи та викиди плазми. Але крім цього, на нашій зірці постійно з’являються дугоподібні структури з плазми, відомі як сонячні протуберанці. Саме такі стовпи плазми, які простягаються дуже далеко в космос, зафіксував астрофотограф зі США Марк Джонстон, передає focus.ua.

Джонстон, який співпрацює з NASA, спостерігав за Сонцем наприкінці серпня за допомогою спеціального телескопа. Тоді ж йому вдалося зробити вражаючі фотографії петель з плазми під назвою сонячні протуберанці, які підіймаються над поверхнею Сонця.

Джонстон зібрав отримані зображення і створив відповідний відеоролик.

За словами астрофотографа, найбільший з двох сонячних протуберанців має висоту приблизно 160 000 км. Тобто це майже в 13 разів більше за діаметр Землі. За словами Джонстона, він зробив сотні кадрів, тож на відео можна побачити приблизно годину реальної активності Сонця. Деякі зображення на відео більш розмиті, ніж інші, через короткочасні зміни умов видимості в атмосфері.

Також Джонстон поділився статичними фотографіями активності нашої зірки. Зокрема, можна побачити величезну сонячну пляму, а також викиди плазми, які слідують за лініями магнітного поля Сонця. На одному зі знімків можна побачити незвичайний сонячний протуберанець у формі коси.

Астрофотограф розповів, що для створення кожного знімка йому довелося зробити пару тисяч кадрів, з яких він вибрав найкращі. Потім він підвищив їхню різкість і поліпшив кольори.