фонтан

Синоптики б’ють на сполох: найближчі дні принесуть екстремально високі температури в Італію та Іспанію. Там також очікуються штормові вітри та грози. Африканська спека – з доставкою в Європу. Майбутні вихідні обіцяють стати найспекотнішими за рік в Італії, де чекають на температурні стрибки до 43 градусів. Найбільше постраждають південна частина материка та два великих італійських острови – Сардинія та Сицилія, передає euronews.com.

З 10 по 11 серпня в центральній та північній частині Італії також очікується підвищення температури до 39-40 градусів. Сильна спека не омине і північні міста, включаючи Больцано та Болонью.

За прогнозами синоптиків, високі температури супроводжуватимуться високою вологістю, що збільшить ймовірність фізичного дискомфорту для вразливих груп населення, серед них – літні люди та діти. У бюлетені міністерства охорони здоров’я опубліковано помаранчеве попередження для Кампобассо, Фрозіноне, Латини, Перуджі та Рима.

З 8 серпня Перуджа та Рим – у зоні максимального, червоного попередження через спеку, а Брешія, Кампобассо, Флоренція, Фрозіноне, Латина та Рієті отримали попередження помаранчевого рівня.

Метеорологи попереджають і про ймовірність сильних гроз, особливо на півночі Італії. Максимально несприятлива погода очікується в Альпійському та Апеннінському регіонах.

Чому ж так спекотно?

З 15 липня Італія перебуває під впливом антициклону, теплового купола, який піднявся над Середземномор’ям з боку пустелі Сахара в Африці.

Згідно з нещодавнім звітом Всесвітньої метеорологічної організації, Європі варто готуватися до спекотного літа як до нової норми: на цьому найшвидше нагріваючому континенті температура зростає приблизно вдвічі швидше, ніж у середньому по планеті.

Метеорологи попереджають, що теплова хвиля, яка прийшла до Італії триватиме щонайменше до наступного тижня. Тривалі високі температури призвели до того, що рівень замерзання в гірських районах піднявся, що може прискорити танення альпійських льодовиків.

Іспанію також очікує тиждень екстремальної погоди: у багатьох частинах країни, особливо на півдні та в центральному регіоні, температура може перевищити 40 градусів.

“Дуже високі температури очікуються найближчими днями в більшості районів Іспанії. Якщо порівняти тепловий характер прогнозованої повітряної маси, яка встановилася над країною, з рекордами 1991-2020 років, то стане ясно, що 2024 рік – один із найспекотніших”, – йдеться в повідомленні іспанського метеорологічного агентства Aemet, опублікованому в соціальній мережі X.

У вівторок в Aemet оголосили помаранчевий рівень небезпеки в містах Толедо та Кордова. В інших частинах Андалусії та Кастилії-Ла-Манчі, а також в Арагоні, на Балеарських островах, Каталонії, Естремадурі, Мадриді, Мурсії та Валенсії введено жовте попередження.

Але високі температури – лише один із видів екстремальної погоди, яка очікує на іспанців. Синоптики говорять про можливість гроз, граду та поривчастого вітру на північному сході та в гірських районах країни. Агентство Aemet також попереджає, що “сильні вітри не виключені на атлантичних узбережжях Галісії”.