кораблі НАТО

Союзники НАТО розпочинають великі морські навчання “Північне узбережжя” біля узбережжя Латвії та Естонії. Про це повідомляє ERR і публікує eurointegration.com.ua.

Протягом двох тижнів у Балтійському морі з участю близько 30 судів та до 3000 військових будуть відпрацьовувати відображення потенційної військової агресії з боку Росії та контрудари. У тому числі військові будуть тренуватися здійснювати десантні операції та атаки з моря на сушу.

Німецький віцеадмірал Ян Крістіан Каак підкреслив, що надійне стримування противника вимагає наявності оборонних та наступальних можливостей.

“Ми надсилаємо Росії чіткий сигнал щодо пильності”, – сказав він.

У навчаннях беруть участь країни, які мають доступ до Балтійського моря, включаючи Швецію, а також США, Канаду, Нідерланди, Бельгію та Францію.

Зі Сполучених Штатів приймає участь десантне судно Mesa Verde завдовжки 200 метрів, яке може приймати на борт близько 800 морських піхотинців.

Також під час навчань будуть вдосконалювати захист морських шляхів через Балтійське море, оскільки для Естонії та Фінляндії це критично важливі логістичні маршрути.

“Якби заблокували Сувальський коридор (умовний “перехід” на території Литви та Польщі, що розділяє Калінінградську область РФ та Білорусь) – а це досить легко, оскільки там лише два автомобільні шляхи та одна залізнична дорога – у нас залишиться лише морський шлях, і нам доведеться розраховувати на нього”, – пояснив Каак.

Віцеадмірал відзначив, що це перші такі масштабні навчання під керівництвом найбільшого військово-морського об’єднання на Балтійському морі з нового штабу в Ростоке.

Німеччина хоче довести, що центр може бути регіональним військово-морським штабом та керувати операціями Альянсу на Балтійському морі в разі конфлікту.

Нагадаємо, також США та Румунія оголосили про навчання в Чорному морі та дельті Дунаю з участю України.