Незважаючи на прохання Путіна, Китай відмовився закуповувати російську пшеницю. Рекордний врожай зерна, зібраний російськими сільськогосподарськими підприємствами минулого року, виявився непотрібним для найбільшого торгівельного партнера Московії.

Китай, який збільшив закупівлі з РФ практично всіх видів природних ресурсів – від нафти та газу до вугілля і металів – відмовляється закуповувати пшеницю російського виробництва, незважаючи на численні прохання, висловлені президентом Володимиром Путіним.

За підсумками січня-квітня Китай імпортував 6 мільйонів тонн пшениці – на 60% більше, ніж рік тому. Але російські поставки склали всього 30 тисяч тонн, або нічого не значні 0,5% від імпорту, вказує Bloomberg з посиланням на дані митниці КНР.

Зерно не потрапило в широкий “шопінг-лист” Китаю, хоча його закупівлі обговорювалися на зустрічі Путіна і Сі Цзіньпіна в Москві в кінці березня. “Існують можливості для значного нарощування в КНР м’яса, зерна та інших категорій товарів”, – заявляв президент РФ після переговорів.

Але після двох місяців зрушити процес з мертвої точки так і не вдалося. Замість російської пшениці Китай віддає перевагу австралійській (59%), канадській (18%) і американській (9%).