лікар з мікроскопом

Рак підшлункової залози – одне з найважчих онкологічних захворювань з одним із найнижчих показників виживання. Навіть при ранній діагностиці середня тривалість життя хворих, зазвичай, не перевищує трьох років. Це пов’язано з особливими характеристиками пухлин підшлункової залози, які роблять їх складними для лікування. Однак вчені знайшли розумне рішення, як перенаправити ці унікальні властивості на користь в боротьбі з раком.

Пухлини підшлункової залози мають властивість оточувати себе густою тканиною, діючи як бар’єр, ізолюючи пухлину від решти організму та обмежуючи доступ кисню. Це призводить до розвитку особливих властивостей і механізмів, таких як шляхи отримання енергії.

Більшість живих організмів залежать від різноманітних поживних речовин, щоб залишатися живими. У випадку пухлин підшлункової залози вони фокусуються виключно на одній поживній речовині, яку називають глутаміном. Вони поглиблюють його, щоб рости і виживати.

Вченим спала на думку розумна ідея: ввести в організм фальшиву версію цієї поживної речовини – щось, що схоже на глутамін, але не є ним. Це подібно до заправки автомобіля паливом, яке за зовнішнім виглядом схоже на бензин, але фактично не має схожого складу. Ця фальшива поживна речовина називається 6-діазо-5-оксо-L-норлейцин (ДОН). Коли цю речовину вводили мишам з раком підшлункової залози, вона змогла обдурити ракові клітини, сповільнивши їх ріст та запобігши поширенню.

Однак рак також хитрий і постійно шукає шляхи виживання та розмноження. Якщо він не отримує глутамін, його вподобаним джерелом поживи, він перемикається на аспарагін. Дослідники поєднали ДОН з іншим препаратом, який блокує аспарагін, і цим обмежили доступ раку до необхідних поживних речовин. Таким чином, вони позбавили хворобу альтернативних джерел поживи, що послабило її.

Існує препарат L-аспарагінази, який розщеплює аспарагін, зупиняючи ріст клітин. Коли дослідники об’єднали цей препарат з ДОН, результати виявилися вражаючими. Разом ці два препарати допомогли запобігти поширенню раку на інші частини організму. Попри те, що ця комбінація препаратів раніше не тестувалася, їх використання для лікування раку підшлункової залози виглядає перспективно.

Козимо Комміссо, провідний автор дослідження, вважає, що цей інноваційний підхід може змінити ситуацію з лікуванням раку підшлункової залози. Незважаючи на те, що перед дослідниками багато роботи, початкові результати обнадійливі.