свідомість людини

Міжнародна група дослідників під керівництвом Канадського інституту перспективних досліджень у Торонто прийшла до висновку, що свідомість у людини з’являється до народження. Для цього вони провели мета-аналіз більш ранніх досліджень.

Свідомість – це здатність відчувати свою індивідуальність, переживати суб’єктивний досвід, аналізувати зовнішній світ і розуміти події. Прийнято вважати, що, крім людей, свідомістю обладають вищі примати, слони та дельфіни. Досі не відомо, коли з’являється свідомість, проте існують три основні теорії. Перша теорія стверджує, що вона з’являється після народження протягом певного часу, друга – що перші ознаки свідомості з’являються одразу після народження, а третя – що вона притаманна людям ще до народження.

Аналізуючи 145 досліджень, автори прийшли до висновку, що найбільш ймовірною є третя теорія. Вчені вважають, що немовлята можуть інтегрувати сенсорні та розвиваючі пізнавальні реакції в цілісний свідомий досвід, щоб розуміти дії інших та планувати свої власні реакції, отже, свідомість з’являється в них до народження.