Уряд України вирішив звільнити всіх керівників обласних військкоматів, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

За словами Зеленського, в Україні порушили 112 кримінальних справ щодо співробітників військкоматів, а 33 особи стали підозрюваними. Зеленський заявив, що звільнених військкомів треба замінити ветеранами війни.

“Управляти цією системою повинні люди, які точно знають, що таке війна і чому цинізм і хабарництво під час війни – це державна зрада. Воїни, які пройшли фронт або не можуть бути в окопах, тому що втратили здоров’я, втратили кінцівки, але зберегли свою гідність і не мають цинізму, – саме їм можна довірити цю систему комплектування”, – заявив Зеленський після результатів спеціального засідання Ради національної безпеки та оборони України.

Реалізацію цього рішення Президент України доручив головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному. Перед призначенням нових керівників військкоматів їх буде перевіряти Служба безпеки України.

У другій половині липня 2023 року стало відомо про затримання колишнього начальника Одеського обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки Євгенія Борисова, у якого виявили нерухомість в Іспанії вартістю понад чотири мільйони євро. Його підозрюють в незаконному збагаченні та умисному ухиленні від виконання службових обов’язків. За версією слідства, військком давав вказівки підлеглим за винагороду не мобілізовувати деяких осіб. Відсторонити Борисова від посади доручив особисто Володимир Зеленський. Борисова арештували 25 липня.