жінка

Лікарі попереджають, що не варто ігнорувати відчуття втоми при ранковому пробудженні, оскільки це може бути ознакою серйозного захворювання.

Рання діагностика раку є найефективнішим способом боротьби з ним, адже злоякісні пухлини з часом стають стійкішими до лікування. Однак виявити рак на початковій стадії непросто, оскільки його ранні симптоми часто бувають нечіткими та малопомітними.

Експерти зазначають, що одним із таких непомітних симптомів може бути постійна втома.

“Відчуття виснаження та браку енергії може свідчити про рак”, — зазначили фахівці.

У повсякденному житті втома — це звичне явище, викликане, як правило, недосипанням або надмірними робочими навантаженнями. Але як розпізнати, що цей занепад сил може бути спричинений раком?

Фахівці радять звертати увагу на відчуття втоми під час пробудження вранці, оскільки воно може сигналізувати про розвиток злоякісного захворювання.

“Якщо вам стає особливо важко вставати вранці через відчуття виснаження, це може бути ознакою ракової хвороби.”

Згідно з даними Macmillan Cancer Support, ракові пухлини можуть спричиняти набряки в різних частинах тіла, знижувати кількість еритроцитів у крові або впливати на вироблення гормонів. Це може призвести до відчуття важкості в тілі та складності в рухах. Будь-яка фізична активність починає швидко викликати втому.

Інші симптоми можуть включати:

  • Брак енергії, бажання більше лежати й відпочивати.
  • Біль у м’язах — може бути важко підійматися сходами або ходити на невеликі відстані.
  • Задишка при виконанні незначних фізичних зусиль, як-от застелення ліжка.
  • Неуважність, погіршення здатності зосереджуватися.