вакцина AstraZeneca

На тлі судових розглядів фармацевтичний гігант визнав можливі небезпечні ускладнення від своєї вакцини. Йому загрожує колективний позов від людей, чиї близькі постраждали від тромбозу. Фармацевтичний гігант AstraZeneca визнав можливий зв’язок між своєю вакциною COVID-19 та рідким, але серйозним захворюванням, відомим як синдром тромбозу з тромбоцитопенією (СТТ).

Це визнання стало частиною судових документів, які компанія подала до Вищого суду Великобританії в лютому, що стало поворотним моментом у колективному позові, що продовжується, та в якому стверджується, що вакцина стала причиною серйозних травм і навіть смертей, пише focus.ua за посиланням на The Telegraph.

Компанія спільно з Оксфордським університетом розробила вакцину від COVID-19, яка великими обсягами вироблялася Індійським Інститутом сироватки. Вакцина, що отримала назву Vaxzevria, стала наріжним каменем у глобальній боротьбі з пандемією. Попри її широке застосування, недавнє визнання компанії в суді підвищило увагу до її створення.

У заяві AstraZeneca детально зазначається, що СТТ може розвиватися незалежно від вакцинації, але також визнається, що в рідкісних випадках вакцина може стати причиною його проявлення, про що також говорилося у дослідженні вчених 2021 року. Однак точний механізм, що це викликає, залишається невідомим.

Позов отримав широке поширення після заяв декількох сімей, зокрема Джеймі Скотта, який, за повідомленнями, отримав неповоротну черепно-мозкову травму через СТТ після введення вакцини. Ці історії розповідають про серйозні наслідки цього захворювання, що характеризується утворенням тромбів та низьким рівнем тромбоцитів. Те, що сталося привело до закликів постраждалих сімей до відповідальності та компенсації, а також до колективного позову в суд.

Визнання компанії AstraZeneca в судових документах вивело цю проблему на передній план, піднявши питання про безпеку вакцин у деяких випадках. Так, в Австралії органи охорони здоров’я відмовилися від вакцини AstraZeneca у зв’язку з аналогічними проблемами, оприлюдненими у звітах.

Розгортаються юридичні баталії та продовжуються розслідування безпеки вакцин продовжують залишатися важливою главою в глобальній реакції на COVID-19 та його наслідки, представляючи суспільству складний баланс між користю для здоров’я населення та потенційними ризиками в довгостроковій перспективі.