людина

Ви коли-небудь задумувались, чому і як ми старіємо? Вчені зі Стенфордського університету (Каліфорнія, США) виявили, що старіння не є поступовим процесом, а відбувається у вигляді двох “стрибків”, які мають місце у віці 44 та 60 років.

Результати дослідження, опубліковані у науковому журналі Nature Aging, свідчать, що людський організм змінюється на молекулярному рівні, і ці зміни починаються вже у середньому віці, як повідомляє Washington Post, цитує Українська правда Життя.

“Очевидно, що протягом життя ви постійно змінюєтесь, але є два основних періоди, коли відбуваються значні зміни: один — близько 45 років, і другий — близько 60“, — розповів Майкл Снайдер, генетик зі Стенфордського університету.

У дослідженні взяли участь понад 100 здорових людей різного етнічного походження віком від 25 до 75 років. Вони надали зразки з ротової порожнини, носа, шкіри, а також крові та калу. Спостереження за ними тривало близько двох років.

Вчені проаналізували понад 135 тисяч різних молекул і мікробів, пов’язаних із серцево-судинною та імунною системами, метаболізмом, шкірою і м’язами. Виявилось, що у 81% молекул відбулися кількісні зміни у людей, яким було за 40 і за 60.

Вчені виявили схожі зміни в обох групах, які стосувалися серцево-судинних захворювань, метаболізму кофеїну, стану шкіри та м’язів.

Проте були і відмінності. Наприклад, у людей віком близько 40 років значні зміни відбувалися у молекулах, пов’язаних із метаболізмом алкоголю та ліпідів (жирів). У тих, кому за 60, зміни стосувалися молекул, пов’язаних з імунною регуляцією, функцією нирок і метаболізмом вуглеводів.

Майкл Снайдер зазначив, що зміни у 60-річному віці очікувані, адже саме в цей час проявляються багато вікових захворювань.

Натомість зміни у 40-річних учасників спочатку здивували дослідників. Вони виключили можливість пояснення цих змін настанням менопаузи або перименопаузи у жінок, адже зміни були виявлені також і у чоловіків.

Проте, вчені поки не з’ясували, чому молекули у нашому організмі змінюються. Вони підкреслюють важливість звертати увагу на своє здоров’я у середньому віці.

“Наприклад, якщо ви знаєте про порушення вуглеводного обміну, ви можете це виправити, змінивши свій раціон і харчуючись здорово”, — зазначив Снайдер.

На думку науковців, фокусування на молекулярних змінах може допомогти зрозуміти причини вікових захворювань. Однак, поки рано говорити про те, як ці зміни пов’язані зі старінням.

“Коли люди старіють, молекули в організмі змінюються. Але ми поки не знаємо, що їх викликає. Результати дослідження свідчать, що на це впливає спосіб життя людини. Тому після 40 років вчені рекомендують звернути увагу на свій раціон і фізичні вправи, оскільки саме в цьому віці організм починає змінюватися”, — пояснив Сяотао Шен, комп’ютерний біолог з Наньянського технологічного університету в Сінгапурі.

Проте необхідні додаткові дослідження з більшою кількістю учасників, щоб краще зрозуміти, як молекулярні зміни впливають на роботу різних систем організму, захворюваність та смертність, а також що є причиною цих змін.